Összes prózái 3 (2012)

KK Összes prózái 3

Kárpáti Kamil ifjúsági és gyerekregényeiben méltó folytatója a klasszikus hagyományoknak, Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig, vagy Tamási Áron Ábel- könyveinek. Találóan írta és mondta Komáromi Gabriella, a hazai gyerekirodalom egyik legrangosabb kritikusa:

„Trombitás Ali üvegcsengő hangú Mézcsöppentő Jolánja olyan, mint a földre pottyant tündérkirálynő, és mesebeli atmoszféra veszi körül a fagyökérarcú, bűbájoskodó öregasszonyt, akitől még a rablógyilkos is megszelídül.

Három dologból van sok ebben a regényvalóságban: a szegénységből, a jóságból és szeretetből. A Trombitás Ali trilógia külön varázsa a líraiság, melyben könnyedén érvényesül a modern regény megváltozott időképe: filmszerű szerkesztés, váratlan vágások, képi, szcenikus megjelenítési mód, és a részletek realizmusával az egész szimbolikussága jár párban. (De pl. a stílus leleményeinél is időzhetnénk!)

A három könyv történeteiben a felnőttekről, játszótársakról mesél, arról, hogyan alapítottak cirkuszt és tartottak nagy sikerű előadást Trombitás Ali és barátai, majd a második történetben hogyan „rabolják el” Babát, Jancsi kis szerelmét. Majd az utolsó történetben a lélek történéseinek kerete a kényszerleszállt repülőgép, s megmenekült utasai. Közben zajlik a sintértelep árva kutyáinak kiszabadítása, a jóság megvalósítása, élése.

Kárpáti Kamil gyerekeknek szánt könyvei az emberi jóság mutatványairól szólnak. A Kárpáti-regénynek az az egyik legvonzóbb vonása, hogy mindig közösség akarja, teszi a jót. Ahogy a regény világában mondják, a „fél utca segítségével” jönnek rendbe a dolgok.”